![]() |
KPSS P 6 Puan Türü |
KPSSP6 Puanı ne işe yarar?
Bu yazımızda sizlere KPSS P 6 Puanı ne demektir, nasıl hesaplanır, hangi kurumlara girmek için kullanılır, kaç yıl geçerlidir, hangi oturumlara girersek puanımız hesaplanır? açıklamaya çalışacağız.
KPSS puan türlerinden bir tanesi de KPSSP6 puan türüdür. KPSSP6 puan türü lisans mezunlarını ilgilendiren puan türlerinden birisidir. KPSS puan türlerinden bazılarının hesaplanmasında yabancı dil sınavı (İngilizce vb.) etkisi olmaktadır. KPSS P6 puan türünün hesaplanmasında da Yabancı Dil sınavının çok önemli payı vardır. Yabancı Dil gerektirmesi bakımından bu puan türü ayrıcalıklı bir yere sahiptir.
Hemen belirtmekte fayda var puanın hesaplanması için hesaplama katsayıları şöyledir; % 50 Genel Yetenek, % 10 Genel Kültür, % 40 Yabancı Dil
Yani; KPSSP6 puan türü için cumartesi günü sabah oturumunda yapılan genel yetenek ve genel kültür sınavı ile ayrıca yapılan YDS girmeniz gerekmektedir.
KPSSP6 puanı için YDS Sınavına girmek ve en az 1 sorunun işaretlenmiş (doğru-yanlış farketmez) olması şarttır. Aksi taktirde kpss p 5 puanımız hesaplanmayacaktır.
Kpssp 6 puan türünün hesaplanmasını amaçlayan adaylar ayrıca Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit (YDS) sınavına girmelidirler.
YDS ye katılırsak KPSSP4, KPSSP5, KPSSP6, KPSSP7,KPSSP8 ve burada sayamadığımız daha 91 çeşit türde puanlarımız hesaplanır.
kpss p6 puan türü meslekleri
KPSS P6 puanıyla yoğunlukla Başbakanlık Sermaye Kurulu Piyasası(SPK) ile Enerji Piyasası Kurulu (EPDK) memur, uzman yardımcısı veya müfettiş alıyor.
Ayrıca KPSS P6 puanıyla aşağıdaki kurumlarca memur alımı yapılmaktadır:
- Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Uzman Hukukçu Yardımcılığı ve Uzman Yardımcılığı
- Denizcilik Müsteşarlığı Denizcilik Uzman Yardımcılığı
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı Enerji Uzman Yardımcılığı (Mühendis)
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında görevlendirilmek üzere Avrupa Birliği Uzman Yardımcılığı(Ziraat, Çevre, Veterinerlik, Su ürünleri, Fen Fakültesi bölümleri mezunları arasından)
- Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Denetçi Yardımcılığı
- ÖSYM Uzman Yardımcılığı (Psikoloji, Biyoloji, Biyoloji Öğretmenliği, Biyokimya, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik Haberleşme Mühendisliği)
- TPE Patent ve Marka Uzman Yardımcılığı (Mühendislik)
- Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Çözümleyici, Bilgisayar Programcısı(Mühendis)
- Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın ve Enformasyon Uzman Yardımcılığı (Mühendis)
- Denizcilik Müsteşarlığı Denizcilik Uzman Yardımcılığı (Mühendis)