Sayıştay'ın esas görevi kamu idarelerinin verimli etkin ekonomik ve hukuk devleti çerçevesinde faaliyet göstermesini sağlamaktır. Sayıştay Başkanlığı Ösym eliyle her yıl Ankara' da Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavı düzenlemektedir. Sayıştay Denetçiliği eleme sınavına katılabilmek için; Siyasal Bilgiler, İktisadi İdari Bilimler fakültesi, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Hukuk gibi en az dört yıllık eğitim veren fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olmak ya da yurtdışında denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen fakülte veya yüksekokullardan birinden mezun olmak gereklidir. Eleme sınavına daha evvel yapılan yazılı veya mülakata iki kez girdiği halde kazanamayanlar giremezler. Sayıştay denetçisi olabilmek için yaş sınırı 35 yaşın bitirilmemiş olmasıdır.
Sayıştay denetçisi olabilmek için eleme sınavı, yazılı sınav ve sözlü mülakat olmak üzere üç ayrı aşamadan başarıyla geçebilmek gereklidir. Sayıştay denetçisi olabilmek için Kpss şartı aranmamaktadır.
1-Eleme sınavında adaylara; hukuk, maliye, iktisat, genel yetenek ve genel kültür ve yabancı dil konularından çoktan seçmeli sorular yöneltilmektedir. Eleme sınavı Sayıştay Başkanlığı ile Ösym arasında yapılan protokol gereği Ösym tarafından gerçekleştirilmektedir. Eleme sınavında;
- Genel Yetenek testinde adaylara türkçe ve matematik soruları yöneltilir.
- Genel kültür testinde ise inkılap tarihi, dünya tarihi, sanat tarihi, Türkiye coğrafyası Vatandaşlık, Türkiye'de ve dünada yaşanan güncel ve ekonomik sosyal olaylarla ilgili seçmeli sorular yöneltilir.
- Alan bilgisi konularında ise İktisat testi; İktisat teorisi, Mikro-Makro İktisat, İktisat Politikası, Para Banka-Kredi ile ilgili sorular yöneltilir.
- Maliye testinde ise Maliye Teorisi, Maliye Politikası, Vergi hukuku ve Türk Vergi Sistemi ve Bütçe ile ilgili seçmeli sorular yöneltilir.
- Hukuk testinde ise adaylar Anayasa, İdare, Medeni, Borçlar ve Ticaret hukukundan sorumludurlar.
- Yabancı dil testi. Adaylar yabancı dilden Almanca, Fransızca veya İngilizce sorularından istedikleri birini cevaplayacaklardır. Adaylar hangi testi cevaplamak istediklerini sınava girmeden önce dolduracakları iş talep formunda belirteceklerdir.
Eleme sınavında en yüksek puan alan adaylar arasından alınacak aday sayısının beş katına kadar olan aday eleme sınavını kazanmış sayılır ve yine ÖSYM tarafından yapılan klasik yazılı sınava girmeye hak kazanırlar.
2-Yazılı sınav iki ayrı oturumda olmak üzere iki ayrı günde tamamlanır. Birinci gün yapılan oturumda adaylar Hukuk ve Maliye sorularını cevaplarken, ikinci gün yapılan oturumda ise İktisat soruları ile kompozisyon yazılır ve Ticaret hukuku veya Muhasebeden seçilen seçimlik sorular cevaplanır. Yazılı sınavdan sonrada en yüksek puan alan adaydan aşağıya doğru sıralamak suretiyle alınacak aday sayısının üç katı kadar aday sözlü mülakata girmeye hak kazanmış sayılır.
3-Mülakat aşamasına gelen adaylar Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılan mülakat sınavına girerler. Müakat aşamasından da başarıyla geçen adaylar Sayıştay Denetçi Yardımcısı adaylığı eğitim sürecine başlatılırlar. Mülakatın sonuçları, Sayıştay'ın resmi internet sitesinde duyurulur.