Stajyer Hazine Kontrolörlüğü sınavı Hazine Müsteşarlığı kurum sınavıdır. Hazine Kontrolörleri; Hazine Kontrolörleri Kurulu Başkanlığına bağlı olarak istihdam edilmektedirler. Hazine Müsteşarlığı da bildiğimiz gibi Başbakanlık bağlı kuruluşudur. Hazine Kontrolörleri Kurulu genel olarak Hazine Müsteşarlığının denetleme birimidir. Hazine Kontrolörleri de bu görevi yerine getirmeleri maksadıyla istihdam edilmektedirler.
KPSS PUAN TÜRÜ VE DİL ŞARTI
Hazine Kontrolörlüğü sınavına girebilmek için Kpss puan şartı aranmaktadır. Kpssp40 puan çeşidinden en az 80 ve üzerinde puan almış olmak ayrıca , kamu personeli seçme sınavı yabancı dil sınavından soruların en az % 70 oranında doğru cevaplamış olmak gereklidir. Yeterli KPSS ve yabancı dil puanına sahip olan adaylar ayrıca yazılı ve sözlü aşama olmak üzere iki ayrı sınava tabi tutulurlar.
SINAVA BAŞVURABİLME ŞARTLARI
Hazine Kontrolörlüğü sınavına başvurabilmek için gerekli olan şartlar kısaca şunlardır; Devlet Memurları Kanununun düzenlediği genel şartlara sahip olmak, en az dört yıllık Hukuk, İktisat Siyasal Bilgiler, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya Yüksek Öğretim Kurulu'nun denkliğini kabul ettiği yurtdışı fakültelerden mezun durumda olmak. Sınavın yapıldığı yılın birinci ayinin birinci günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak, erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak, ve sınava başvuru tarihleri içerisinde başvurmuş olmak gerekmektedir. Bu sınava daha evvel iki kere giripte kazanamamış olanlar tekrar bu sınava başvuramazlar.
SINAV AŞAMALARI
Yazılı sınav Ankara'da yapılmaktadır. Sözlü sınav ise kurulun belirleyeceği gün ve saatte yine Ankara'da yapılmaktadır. Sözlü sınavda yabancı dil sorusu sorulabilmektedir.
SINAV KONULARI
Stajyer hazine kontrolörlüğü sınavı dört grup şeklinde yapılır. Bunlar sırasıyla hukuk grubu ekonomi grubu, maliye-işletme grubu ve muhasebe grubudur. Hukuk grubu soruları; anayasa, idare, ceza hukuku ceza, muhakemeleri kanunu, medeni hukuk, borçlar hukuku ve ticaret hukukundan sorulmaktadır. Ekonomi soruları ise mikro makro iktisat, iktisadi analiz, para teorisi ve politikası, uluslararası iktisat, Türkiye ekonomisi ve güncel ekonomik ve mali konulardan sorulmaktadır. Maliye-İşletme grubundaki sorular ise; maliye teorisi yani kamu gelir ve giderleri, kamu borçları ve bütçe, maliye politikası, vergi hukuku ve Türk vergi sisteminden sorulurken aynı oturumdaki işletme soruları ise işletme ekonomisi ve işletme finansmanında yöneltilmektedir. Muhasebe grubunda ise genel muhasebe ve mali tablolar analizinden sorular yöneltilmektedir. Ayrıca adayların mali konular ve güncel ekonomik olayları değerlendirebilmekleri için sorularda sorulabilir.
SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Adaylar tüm gruplardaki sorulara cevaplarlar yazılı sınavın kazanılmış sayılabilmesi için 100 puan üzerinden herbir gruptan en az 50 puan ve sınav ortalamasının da en az 70 puandan aşağı olmaması gereklidir. Sözlü sınavın konuları ise giriş Sınavı konularıyla aynıdır. Komisyon tarafından ayrıca adayların tutum ve davranışları, ifadekabiliyetleri gibi kişisel özellikleri dikkate alınmaktadır. Sözlü sınav notunda başarılı sayılabilmek için 100 puan üzerinden en az 70 puan ve üzeri almak gereklidir.
BİLGİ İÇİN
Sınavla ilgili detaylı bilgi ankarada bulunan Hazine Müsteşarlığı Hazine Kontrolörleri Kurulu Başkanlığı Veya İstanbul'da Bulunan İstanbul Grup Başkanlığından Ya Da Kurumun Resmi İnternet Sayfasından Temin Edilebilir. Sınava başvurular elektronik ortamda da kabul edilebilmektedir.
Başarılar dileriz...