Mahalli idarelerde görevde yükselme sınavı konuları meslek gruplarına göre farklılık gösterebilmektedir. Sınav konuları arasında yerel yönetimler mevzuatı yani belediye kanunu, büyükşehir belediyesi kanunu, il Özel idaresi kanunu, köy kanunu, mahalli idare birlikleri kanunu, 5018 sayılı kamu mali yönetimi kontrol kanunu ile kamu ihale kanunu kanunundan sorular yöneltilmektedir. İdari ve mali mevzuatla ilgili olarak Osmanlı'dan günümüze kadar olan anayasal gelişmeleri kısa bir bakış, 1982 Anayasası'nın kabulü genel esasları temel hak ve özgürlükleri, 1982 Anayasası'na göre devletin temel organları, Türkiye'nin idari teşkilatı, kamu görevlileri, devlet memurluğuna giriş konuları, devlet memurlarının ödevleri- sorumlulukları, hakları, yasakları, özlük dosyası, devlet memurlarının disiplin ve ceza soruşturması, memurluk statüsünde kısıntı yapan durumlar ve devlet memurluğunun sona ermesi konuları yer almaktadır. Ayrıca diğer meslek grupları ile ortak konulardan olan Atatürkçü düşünce sistemi, iletişim, halkla ilişkiler ve uygulama alanları, kamu idarelerinde ve mahalli idarelerde halkla ilişkiler, resmi yazışmalar, noktalama işaretleri ve son olarak yazım kuralları konuları yönetilmektedir.
Mahalli idarelerde birde Ünvan değişikliğine tabi kadrolar vardır Ünvan değişikliğine tabi kadrolar mahalli idareler personelinin görevde yükselme ve Ünvan değişikliği esaslarına dair Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik de detaylı olarak belirtilmiştir. Bu yönetmeliğin beşinci maddesinin devamı hükümlerinde Ünvan değişikliğine tabi olan kadrolar tek tek belirtilmiştir bunlar sanat tarihçesi, arkeolog, dekoratör, Desinatör, ekonomist, ev ekonomisi, fizikçi, grafiker, heykeltraş, hidro biyolog, hidrolog, istatistikçi, Jeofizikçi, jr., Jeomorfolog, kaptan, kimyager, laborant, matematikçi, mimar, mühendis, paleontolog, pilot, ressam, restoratör, Şehir plancısı, teknik ressam, teknikler, teknisyen, topoğrafya, peyzaj bir bari, ölçü ve ayar memuru, antropolog, bakteri yol, biyolog, çocuk gelişimcisi, diş protez teknesiyle, diyetisyen, eve, fizyoterapist, fizyoterapist, hemşire, ot yolup, pedagog, psikolog, radyo terapist, sağlık fizikçisi, sağlık memuru, sağlık teknikeri, sağlık teknisyeni, sosyal çalışmacı, sosyal hizmet uzmanı, tıbbi teknoloji, veterinere kim, veteriner sağlık teknikleri, veteriner sağlık teknisyen, sosyolog, programcı, kütüphaneci, tercüman, mütercim, imam, avukat, kameraman, çocuk üreticisi, çocuk eğitimcisi, antrenör, balık adam, fotoğrafçı, dalgıç, ve son olarak bandocu Ünvan değişikliğine tabi kadrolar arasında belirtilmiştir.
Görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda müdürle şube müdürü kadrosuna atanabilmek için devlet memurları kanununun 68 inci maddesinde belirtilen atanma şartını taşımanın yanı sıra en az dört yıllık yüksek okul veya fakülte mezunu olmak gerekmektedir. Hukuk müşaviri olarak atanabilmek için ise mutlaka hukuk fakültesi mezun olmak çözemeyecek kadar satabilmek için ise yine en az dört yıllık fakülte ve yüksek okul mezunu bölümlerinin bilgisayar elektrik elektronik elektronik haberleşme endüstri, fizik, matematik mühendisiklere ile matematik fizik veya istatik filmlerinden mezun olmak gerekmektedir. Bu kişiler aynı zamanda en az iki bilgisayar dili bildikleri milli eğitim bakanlığı tarafından onaylı kurslar takası ile belgelemek durumundadırlar. Koruma ve güvenlik kadrosuna atanabilmek için ise en az iki yıl süreyle güvenlik görevlisi veya koruma kadrosu çalışmış olmak gerekmektedir şefkatin suratına bilmek için ise en az iki yıllık yüksek okul mezunu olmak gerekmektedir.
Mahalle idareler personelinin görevde yükselmesiyle ilgili olarak daha detaylı bilgiyi 7 Mayıs 2014 Çarşamba günü resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 28993 sayılı yönetmelikten edinebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder